L’alcalde de Tírig, Juanjo Carreres, reclama que es permeten les cremes agrícoles de xicotets productors

«No podem lluitar contra la despoblació del món rural si cada vegada hi ha més impediments en comptes de solucions. Ara, amb la prohibició de cremes agrícoles, són molts els veïns amb camp que no saben què fer amb les restes que s’acumulen» afirma Juanjo Carreres. Recentment ha sigut publicada en el BOE (09/04/2022) la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, «per la qual anul·len els permisos de crema autoritzats a partir del 9 d’abril i paralitzen tots aquells que estaven en tràmits d’aprovació» indica l’edil.

Una mesura, «totalment desproporcionada», ja que «el propietari d’un xicotet camp no disposa de la maquinària i els recursos econòmics per a desfer-se de les restes de poda sense necessitat de cremar-los».

«Entenem que cal posar mesures i lluitar contra cremes incontrolades i de residus perillosos. Però, ara, estem parlant de cremes controlades de restes de poda de xicotets productors que no tenen una altra manera de fer-ho» contínua Carreres.

«Si es contínua amb la prohibició temem el perill que totes aquelles persones amb xicotets camps que no puguen pagar la maquinària per a desfer-se de les restes d’una altra forma els tire a un barranc o els acumule, suposant un perill per a l’ecosistema i la salut pública, ja que es podrien produir plagues d’insectes» afirma l’alcalde.

Hui mateix, «des de l’Ajuntament de Tírig ens hem posat en contacte amb la Conselleria per a exposar-li la nostra situació i demanar que òbriguen una excepció a la Llei que permeta les cremes controlades com fins al moment».

D’aquesta manera, «el que demanem és una excepció i que es puga cremar fins al 31 de maig com ha sigut sempre. Que els permisos concedits des del 9 d’abril fins hui no es revoquen i aquells que estaven en tràmits es facen efectius». Una mesura a ampliar amb el temps, ja que «volem que, o bé la crema de restes agrícoles quede fora d’aquesta nova Llei, o que es concedisquen permisos de manera excepcional cada any».

Comparta sus opiniones