Foc i tradició en el Sant Antoni de Tírig

La festivitat de Sant Antoni en Tírig es celebrarà el cap de setmana del 27 i 28 de gener. En el municipi, la representació de La Diablera tornarà a captar tot el protagonisme amb el poder del foc, encenent la gran foguera que es plantarà en la Plaça Generalitat davant dels ulls de centenars de veïns i veïnes i de l’església parroquial. Una representació teatral que és una tradició en el municipi, i que posa el fermall d’or a tot un dia d’actes per venerar al patró dels animals.

El dijous 25 comença a preparar-se el gran dia de Sant Antoni. A partir de les 9h, el pavelló municipal acollirà l’elaboració de coquetes amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries, als quals se’ls convidarà a dinar el mateix dia. Dos dies després, ja en el dia gran de Sant Antoni, veïns i veïnes aniran a la muntanya a partir de les 12h per agafar argilagues i malea que servirà per a cremar la foguera per la nit. Per la vesprada, xiquetes i xiquets tindran temps per gaudir amb les esquellades, on també es repartirà xocolata, prims i un contacontes que dinamitzarà la vesprada.

Els dimonis portaran el foc a Tírig. La representació de La Diablera començarà al voltant de les 18.30h, amb l’encàrrec de botar foc a la gran foguera central del municipi. Abans, però, es llegirà la ‘publicata’. Més tard, es durà a terme la tradicional processó en honor a Sant Antoni, es beneiran els animals i es repartirà la coqueta per a tots i totes les assistents.

El pavelló acollirà un sopar de saquet després de tots els actes del dia, amb l’especial sorteig d’un porc. El fermall d’or al dia serà amb espectacle musical a partir de les 23.30h. Tots els actes han sigut organitzats per l’Associació Cultural de Tírig amb l’estreta col·laboració del consistori.

Comparta sus opiniones